Kwaliteit en verwerking betonproducten
Beton op prestatie-eisen is een constructiebeton voor de gietbouw. De betonspecie wordt geleverd volgens de geldende voorschriften met een garantie van sterkteklassen en duurzaamheid.
Deze garanties zijn vastgelegd in een productcertificaat behorend bij het KOMO-keurmerk. Afhankelijk van het bestek en de overige specificaties van de klant wordt deze betonspecie geleverd.
- In zes gegarandeerde sterkteklassen (C12/15 tot en met C53/65);
- Voor toepassing in alle verschillende milieuklassen (milieuklasse X0 tot en met XA3);
- In 6 maten van verwerkbaarheid, de zogenoemde consistentieklassen 1 tot en met 6 (van aardvochtig tot vloeibaar, deze categorieƫn bepalen de verwerkbaarheid in constructies).
Naast deze wel omschreven prestatie-eisen zijn aanvullende wensen en prestaties mogelijk. Deze kunnen uiteenlopen van soort en type cement en de toepassing van vulstoffen tot en met het gebruik van kleurstoffen, verwarmde specie en uitgestelde aanvang van binding. In alle gevallen wordt gegarandeerd voldaan aan de geldende voorschriften.
In onderstaande tabel kunt u vinden hoe deze prestatieklassen worden toegepast.
Verwerking
Zodra de eisen zijn gesteld waar de betonconstructie aan moet voldoen, is het van belang te bepalen hoe de mortel verwerkt en nabehandeld moet worden. Door hier zorgvuldig aandacht aan te besteden op de juiste manier wordt een sterke en duurzame constructie gecreƫerd.
In overleg wordt door de uitvoerder en onze betontechnoloog de verwerkbaarheid bepaald. De verwerkbaarheid wordt uitgedrukt in consistentieklasse (zie tabel 1) en is gericht op het transport en het verdichten van de betonmortel, de vorm van de constructie en de hoeveelheid wapening in de constructie.
Ondersteuning
Omdat we over veel kennis van grond-, hulp- en vulstoffen beschikken kunnen we voor elk bouwwerk, maar ook bij een bijzondere toepassing of een specifieke bouwwijze, ondersteuning bieden. Denk hierbij aan gewenste sterkte, snelle verharding, hoge vloeibaarheid of andere eisen voor de betonmortel.
Nabehandelen
Het nabehandelen heeft als doel dat het water aan het oppervlak niet te vroeg verdampt. Als dit wel gebeurd kan de kwaliteit van de constructie sterk verminderen. Dit kan door het oppervlak vochtig te houden en af te dekken met folie of bij lage temperaturen te isoleren tegen kou.
Een ander belangrijk onderdeel van nabehandelen is het beperken van de krimpspanningen in het oppervlak. Door het beton te isoleren worden grote temperatuurverschillen in het oppervlak weggenomen en daardoor de kans op krimpscheuren voorkomen.
Informatie
De Betonbouwgids is een uitgave van de VOBN en is een handig naslagwerk voor alle partijen uit de betonbouwketen. Het betreft informatie over betontechnologie, uitvoering van beton en aandachtspunten voor de bekisting.